Βρίσκεστε εδώ: RMCLab > Ελληνικά > Εκπαίδευση

 

 

 
Χρήσιμα Links
 
Γλώσσες
Αγγλικά
Ελληνικά
 
Σχετικοί Ιστότοποι
Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών
 
Εκπαίδευση


 

Το RMCLab (Remote Monitored and Controlled Laboratory) αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εργαστηριακής εκπαίδευσης και την ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των εργαστηριακών χώρων. Με την χρήση του RMCLab ο κάθε φοιτητής είναι δυνατόν να έχει προσπέλαση σε εργαστηριακά όργανα τελευταίας τεχνολογίας και σε εξειδικευμένο hardware έτσι ώστε να μπορεί να διεξάγει υψηλού επιπέδου εργαστηριακές ασκήσεις με την χρήση υπολογιστή διασυνδεδεμένου στο Internet . Για τον σκοπό αυτό παρέχονται στον φοιτητή μία σειρά από εργαλεία λογισμικού:

 

Φόρμα εισαγωγής.
Η φόρμα αυτή δίνει την δυνατότητα στον φοιτητή να εισάγει τα στοιχεία του και να αποκτήσει έλεγχο σε όποια εργαστηριακή άσκηση είναι διαθέσιμη, καθώς επίσης και ένα σύνολο από άλλες επιλογές, που υποστηρίζουν την έννοια της εκμάθησης από-απόσταση (distance learning) και της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-learning).

 

Φόρμα Διαδικασίας Εργαστηριακής Άσκησης.
Η φόρμα αυτή αποτελείται από δύο τμήματα (παράθυρα).

Το πρώτο τμήμα παρουσιάζει σε μία "ενεργή"' εικόνα το ηλεκτρονικό κύκλωμα που αφορά στην άσκηση πάνω στο οποίο ο φοιτητής έχει την δυνατότητα να ορίσει τα σημεία μέτρησης, και να μεταβάλει τις τιμές ορισμένων στοιχείων του κυκλώματος (π.χ., αντιστάσεις, πυκνωτές, πηγές ρεύματος ή τάσης, διακόπτες κ.α.).

Στο δεύτερο τμήμα εμφανίζεται κείμενο το οποίο παρέχει στον φοιτητή:

  • Πληροφορίες που αφορούν στην σχετική με την άσκηση θεωρία.
  • Οδηγίες που αφορούν στην διαδικασία εκτέλεσης της άσκησης.
  • Οδηγίες για την ορθή χρήση των εργαστηριακών οργάνων.

Επιπλέον, στο δεύτερο τμήμα είναι δυνατόν να οριστούν από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου ερωτήσεις, των οποίων οι απαντήσεις θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση της επίδοσης του φοιτητή. Οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν με διαφόρους τρόπους:

  • Επιλογή της (των) ορθής απάντησης από ένα σύνολο πιθανών απαντήσεων.
  • Εισαγωγή τιμής που προέκυψε από τις μετρήσεις.
  • Απάντηση σε μορφή εμπλουτισμένου κειμένου (Rich Text Format RFT)
  • Απάντηση σε ηχογραφημένο μήνυμα.

Οι δύο πρώτοι τρόποι απάντησης είναι δυνατόν να αξιολογούνται αυτόματα, ενώ οι υπόλοιποι απαιτούν την αξιολόγηση από τον εξεταστή.

 

Φόρμες Οργάνων.

•  Φόρμα παλμογράφου.
Η φόρμα αυτή δίνει στον φοιτητή την δυνατότητα χειρισμού ενός πραγματικού ψηφιακού παλμογράφου με αυξημένες δυνατότητες. Έτσι, ο φοιτητής είναι δυνατόν να πάρει τις μετρήσεις που απαιτούνται από την διαδικασία, επιπλέον όμως μπορεί να εμβαθύνει περισσότερο στις λεπτομέρειες αφού έχει τον πλήρη έλεγχο.

•  Φόρμα γεννήτριας.
Η φόρμα αυτή δίνει την δυνατότητα ελέγχου μίας εξελιγμένης γεννήτριας κυματομορφών.

 

Επιπλέον Δυνατότητες.

Εκτός από τις παραπάνω βασικές φόρμες παρέχονται στον φοιτητή και μία σειρά από άλλες δυνατότητες με στόχο την διευκόλυνσή του:

  • Δυνατότητα παράδοσης αναφοράς εργαστηριακής άσκησης
  • Δυνατότητα ανάληψης διορθωμένης αναφοράς εργαστηριακής άσκησης
  • Δυνατότητα on-line επικοινωνίας (chat) με άλλους φοιτητές σε θέματα που αφορούν το εργαστήριο και τις ασκήσεις.

Οι δυνατότητες του RMCLab δεν περιορίζονται μόνο στην βασική εργαστηριακή εκπαίδευση. Η δομή του RMCLab επιτρέπει την χρήση του και για την υλοποίηση των παρακάτω εκπαιδευτικών-επιστημονικών διαδικασιών:

Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Εργασιών (Projects).
Η χρήση τελευταίας τεχνολογίας για την υλοποίηση του hardware του RMCLab δίνει την δυνατότητα της πλήρους αναδιάταξης των υπό έλεγχο κυκλωμάτων. Συνεπώς είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τους φοιτητές των μεγάλων ετών να υλοποιήσουν και να επιβεβαιώσουν την λειτουργία πολύπλοκων κατασκευών, χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους σε εργαστηριακούς χώρους. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες.

Παρουσίαση Ενεργού Μαθήματος.
Με την χρήση του RMCLab είναι δυνατόν να οργανωθούν ακαδημαϊκά μαθήματα ενισχυμένα με την ταυτόχρονη επίδειξη της λειτουργίας πραγματικού hardware. Ο συγγραφέας της παρουσίασης έχει την δυνατότητα να επιδείξει όχι μόνο θεωρητικά αλλά και στην πράξη πως λειτουργεί το προς επίδειξη σύστημα με μεγάλη λεπτομέρεια.

Active Papers.
Το RMCLab είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για την ενεργή παρουσίαση επιστημονικών εργασιών και επιτευγμάτων. Έτσι, με την χρήση του RMCLab μπορεί να παρουσιάζεται μία επιστημονική εργασία όπως σ' ένα paper και επιπλέον να δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να εμβαθύνει σ' αυτή μελετώντας το λειτουργικό κύκλωμα. Παρ' όλο που η διαδικασία αυτή μοιάζει σε πολλά σημεία με την προηγούμενη, είναι σημαντική διότι αν οργανωθεί και υποστηριχθεί από το Πανεπιστήμιό μας μπορεί να δημιουργήσει ένα πόλο έλξης επιστημονικών εργασιών υψηλού επιπέδου, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στο Πανεπιστήμιό μας.

 


Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | © 2004 Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Τελευταία ενημέρωσηs για την σελίδα αυτή: - Wednesday, 25 April, 2007 1:27 PM