Μπορείτε να ακούσετε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/X7PdgzsdIRo
Περίληψη της ομιλίας
Διαβάζουμε κι ακούμε ότι οι νέες μηχανές τεχνητής νοημοσύνης έχουν δυνατότητες που αντιστοιχούν σε λογικές σκέψεις και επίσης ότι μπορούν ακόμη και να «δημιουργήσουν» νέα γνώση. Έπεσε, ή σύντομα θα πέσει, και το τελευταίο προπύργιο όπου η ανθρώπινη νόηση υπερτερούσε των μηχανών; Πώς θα επηρεάσουν οι τελευταίες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις την ίδια την εξέλιξη του πολιτισμού μας; Θα συνεχιστεί η πρόοδος όπως την οραματίστηκαν οι θεμελιωτές φιλόσοφοι του Διαφωτισμού και προς ποια κατεύθυνση. Κάθε τεχνολογική καινοτομία και κάθε πράξη Δημιουργίας του Ανθρώπου απελευθερώνει νέες δυνατότητες και δρομολογεί νέους, άγνωστους, δρόμους στην εξέλιξη του πολιτισμού. Θα φτάσει αυτή η πρόοδος σε ένα τέλος, είτε με μία καταστροφή ή με κάποιο είδος πλήρωσης, ή είναι απεριόριστη; Ο David Deutsch, ο πατέρας των κβαντικών υπολογιστών, απαντά ότι αν και η πρόοδος δεν έχει αναγκαστικά κάποιο τέρμα έχει αναγκαστικά μια αρχή, ένα συμβάν, ένα ξεκίνημα και κάθε τέτοιο ξεκίνημα είναι η «αρχή του απείρου», η αρχή της απεριόριστης διεύρυνσης της γνώσης. Αν όμως η γνώση δημιουργείται από τις μηχανές, τι μπορεί να κρύβει για τον Άνθρωπο το νέο αυτό ταξίδι προς το άπειρο;
Σύντομο Βιογραφικό του κ. Σέργιου Θεοδωρίδη
Ο Σέργιος Θεοδωρίδης είναι ομότιμος καθηγητής Επεξεργασίας Σήματος και Μηχανικής Μάθησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας (2020-2023), και ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο μεγάλων δεδομένων (big data) SRIBD του Chinese University of Hong Kong, Shenzhen της Κίνας (2018-2020).
Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Machine Learning: From the Classics to Deep Learning, Transformers and Diffusion Models”, Academic Press, 3rd Ed., 2025, συν-συγγραφέας του ευπώλητου βιβλίου Pattern Recognition”, Academic Press, 4th Ed. 2009, συν-συγγραφέας του βιβλίου “Introduction to Pattern Recognition: A MATLAB Approach”, Academic Press, 2010. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα Κινέζικα, Ιαπωνικά, Κορεάτικα και Ελληνικά.
Είναι συγγραφέας επτά δημοσιεύσεων που έχουν τιμηθεί με βραβείο καλύτερης δημοσίευσης (best paper award), συμπεριλαμβανομένων αυτών στα κορυφαία περιοδικά, IEEE Signal Processing Magazine Best Paper Award, 2014, και IEEE Computational Intelligence Society Transactions on Neural Networks Outstanding Paper Award, 2009.
Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ (D.Sc) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και Επεξεργασία Σήματος. Έχει τιμηθεί με το Norbert Wiener Award, που είναι η υψηλότερη διάκριση του οργανισμού Institute of Electronics and Electrical Engineering (IEEE) Signal Processing Society (SPS), 2021, με το Athanasios Papoulis Award του οργανισμού European Association for Signal and Image Processing (EURASIP), 2017, με το Carl Friedrich Gauss Education Award του οργανισμού IEEE SPS, 2014, και με το Meritorious Service Award του οργανισμού EURASIP, 2014.
Έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του IEEE Signal Processing Society, ως πρόεδρος του European Association for Signal and Image Processing (EURASIP), και υπηρέτησε ως μέλος των Board of Governors for the IEEE Circuits and Systems (CAS) Society, και Board of Governors IEEE SP Society. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του ΔΣ της COSMOTE και ως αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Επίσης, έχει υπηρετήσει ως Editor-in-Chief for the IEEE Transactions on Signal Processing, του κορυφαίου περιοδικού της περιοχής της Επεξεργασίας Σήματος.
Είναι Fellow της IET, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Σκωτίας (Royal Society of Edinburgh), Fellow της EURASIP και Life Fellow της IEEE.